Home » Dorpsloop Leusden in de LeusderKrant

Dorpsloop Leusden in de LeusderKrant

Nieuw bestuur Dorpsloop Leusden komt ook met vernieuwde opzet: ‘We willen dat écht iedereen mee kan doen’

EVENEMENTEN

 Foto: JW Rakhorst

  di 2 apr, 10:00

Het nieuwe bestuur is bezig om de Dorpsloop en Kidsrun nieuw leven in te blazen. 

LEUSDEN

Het bestuur van stichting De Kr8 van Sport, organisator van de KidsRun en Dorpsloop, deed in maart 2023 een oproep om een nieuw bestuur te vinden. Hilda Rozendal, Harry Sanders en Sjoerd Veenma reageerden op deze oproep en samen met tweedejaars student sportkunde Marit Sanders organiseren zij dit jaar op woensdag 19 juni de Kidsrun, BuiningRun en Dorpsloop. Dit doen zij in samenwerking met SNO Leusden.

door Mariska Stehouwer

Sinds 2012 hebben in het centrum van Leusden acht edities van de KidsRun en Dorpsloop plaatsgevonden. Door corona waren er in 2020 en 2021 geen evenementen georganiseerd. In 2022 werd er in juni de eerste BuiningRun door de buurtsportcoaches, SNO Leusden en Fort33 georganiseerd om zo weer een gezellig sportief evenement voor de jeugd op de agenda te hebben staan. De nieuwe organisatoren kenden elkaar al en alle drie wilden ze de loopevenementen in Leusden behouden. Veenma: ,,Het is toch zonde als we in Leusden geen loop meer zouden hebben?”

We willen vooral dat iedereen, en dan ook echt iedereen, mee kan doen.

DEELNAME KINDEREN GRATIS

Het nieuwe bestuur is sinds vorig jaar bezig om de Dorpsloop en Kidsrun nieuw leven in te blazen. Rozendal: ,,We willen vooral dat iedereen, en dan ook écht iedereen, mee kan doen. Zo is de Dorpsloop van vijf en tien kilometer er nu voor hardlopers vanaf twaalf jaar en organiseren we voor wandelaars een wandeltocht van vijf kilometer. We gaan de zorgcentra in Leusden benaderen en via Voila worden alle basisscholen geïnformeerd. In de weken vooraf aan de KidsRun en BuiningRun wordt er in de gymlessen aandacht besteed aan deze sportieve evenementen door de buurtsportcoaches.”

Daarnaast worden er nog drie hardloopclinics georganiseerd waarvoor kinderen zich kunnen aanmelden via Sjors Sportief. Deelname aan de KidsRun en BuiningRun is, door subsidie en een bijdrage van sponsoren, voor alle kinderen gratis. ,,We zijn met de Taalschool in gesprek hoe ook zij kunnen deelnemen aan de KidsRun en BuiningRun.” De BuiningRun is voor alle basisscholieren vanaf groep 3, voor de groepen 3 en 4 met een begeleider. De KidsRun is voor de scholieren van groep 6, 7 en 8 en de scholen die hier aan meedoen strijden voor de scholenbeker.

HET PROGRAMMA

Sanders vult aan dat het programma begint met de BuiningRun voor groep 3,4 en 5. Vervolgens is er de KidsRun voor leerlingen van groep 6,7 en 8 waar ze 1300 meter afleggen. Daarna kunnen ook zij deelnemen aan de BuiningRun. De BuiningRun is een veelzijdig sportief evenement met obstakels en spelelementen waar het juist niet gaat over wie er de snelste is. Er wordt geen tijd bijgehouden, maar de kinderen krijgen een stempelkaart en kunnen bij de verschillende posten op het parcours een stempel krijgen. De wandelaars starten tussen 17.00 en 19.00 uur en de hardlopers voor de vijf en tien kilometer starten vanaf 19.45 uur vanaf het terrein bij Fort33.

(tekst gaat onder de foto verder)

organisatie van links naar rechts: Harry. Marit, Hilda en Sjoerd. – Mariska Stehouwer

Er vallen steeds meer puzzelstukjes op zijn plaats

STAGEPROJECT

Het bestuur van drie wordt ondersteund door tweedejaars studente sportkunde Marit Sanders. Zij heeft de organisatie van deze sportieve
evenementen als stageproject. ,,Er vallen steeds meer puzzelstukjes op zijn plaats”, vertelt Rozendal. Elke keer als er vragen ontstaan, zoekt Marit deze zoveel mogelijk uit en bij een volgende vergadering zijn er weer meer puzzelstukjes gelegd.” Zo heeft Marit al een doelgroepenonderzoek gedaan maar ook een communicatieplan gemaakt. Ervaring met de KidsRun had ze al, in 2013 won ze met haar basisschool de beker.

ENTHOUSIASME

Sanders: ,,Het is mooi om te zien dat we tot nu toe alleen maar enthousiaste reacties ontvangen van sponsors, hardlopers en scholen. De start is bij Fort33 en daar wordt ook gefinisht. Om aan precies vijf kilometer te komen moesten we nog een klein lusje maken in het gebied dat in beheer is van Stichting De Boom bij de Heiligenbergerweg. Dat we daar toestemming voor hebben gekregen maakt het wel bijzonder.”

(tekst gaat onder de foto verder)

Ook dit jaar wordt de DorpsLoop georganiseerd. – JW Rakhorst

BEGINNERSGROEP LOOPGROEP LEUSDEN

Hardlopers kunnen kiezen voor een vijf of tien kilometer loop. Via een chip op de schoen is er een officiële tijdmeting. Sanders is trainer bij Loopgroep Leusden en vertelt dat er 4 april een beginnersgroep voor hardlopen start. ,,In deze groep trainen we in een aantal weken naar vijf kilometer hardlopen toe en zou je de Dorpsloop van vijf kilometer kunnen lopen.

AANMELDEN

Het nieuwe bestuur wil de nadruk leggen op gezondheid, inclusie en saamhorigheid. Sanders: ,,Voor de Dorpsloop kan je je ook aanmelden met een team. Dus geef je op met collega’s of doe mee met je eigen wijk. Wethouder Wim Vos heeft zich als eerste aangemeld voor de vijf kilometer hardlopen. Wie mee wil lopen kan zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op www.dorpsloopleusden.nl. Wil je meehelpen als vrijwilliger aan dit sportieve evenement, ook al is het een paar uur, dan kan je dat ook aangeven via de website.”